Saariselkä 7/2003

Etusivu   1. päivä   2. päivä   3. päivä   5. päivä   6. päivä  GPS-jälki MML:n karttapaikan kartalla, © Maanmittauslaitos, lupa nro 427/MYY/03
Matka (GPS:n matkamittari) 25,0 km
Matka (GPS:n reittiloki) 24,3 km
Matka linnuntietä
Anterinmukka - Sarvioja
15,8 km
Aika taukoineen 8:11
Aika ilman taukoja (GPS:n mukaan) 5:54
Kokonaisnousu (GPS:n mukaan) 1030 m

Neljäs päivä oli suunnitellulta reitiltään pisin, Anteripään, Lumikurun ja Paratiisikurun kautta Sarviojan tuvalle. Tosin telttaan olisi voitu jäädä yöpymään pari kilometriä aikaisemminkin, mikäli matka olisi ollut liian pitkä. Anteripäälle oli taas melkoinen alkunousu, mutta laella päästiin kulkemaan miellyttävää loivapirteistä nummea.

Anteripäällä näkyi jo Sokostilla tulossa ollut sadealue, ja kun pohjoispuolella olevalle huipulle päästiin alkoi vettä tulla ensimmäistä kertaa reissun aikana. Onneksi kuuro kesti vain kymmenkunta minuuttia ja taukopaikalle Muorravaarakanruotkuun tullessa kesä oli jo kuivannut minkä kasteli. Tiuhetlmakurussa nähtiin reissun ainoat "tupien ulkopuoliset" ihmiset, kun n. 10 hengen vaellusripariporukka tuli vastaan. Muorravaarakanruotkun viereisellä laavulla syötiin lounas "muutaman" muurahaisen seurassa.

Kahlaamisen jälkeen jatkettiin polkua pitkin kohti Lumikurua, ja puronvartta kulkiessa iski toinen kymmenen minuutin sadekuuro. Se loppui onneksi ennen Lumikurun nousua, jossa olikin kipuamista: GPS:n mukaan 400 metrin matkalla tuli 140 m nousua. Kuru oli myös nimensä veroinen, kun yläosasta löytyi lumipläntti. Lumi oli tosin niin tiivistä, että lumisota jäi pitämättä.

Kurun päällä huomattiin Ukselmapään huipun olevan vain 700 m päässä, ja se olisi koko reissun korkein huippu, joten ei muuta kuin rinkat maahan ja pyrähdys huipulle. Sen jälkeen alas kohti Paratiisikurua... Vesiputouksen yllä arvottiin, kummalta puolelta se kannattaa kiertää, kartta ei antanut oikein mitään vinkkiä. Onneksi valittiin itäreuna, länsipuoli näytti alhaalta katsottuna tosi pahalta.

Paratiisikurun jälkeiset viimeiset kilometrit olivat puuduttavaa polkumarssia, mutta yllättävän helposti (2. päivään verrattuna) päivämatka sujui. Sarviojan yli pääsi vaelluskengät jalassa, silti ojasta löytyi taas n. 1,5 m syvä uimapaikka. 10 hengen tuvassa oli ennestään 2 retkeilijää, ja kun yöksi näytti olevan tulevan lisää sadekuuroja, jätettiin telttailu suosiollla väliin.


Anteripään sileää selkää


Saderintama 5 minuutin päässä


Tiuhtelmakurun yläosaa


Iltapäivä alkoi kahlaamisella


Lumikurun alla


Lunta


Paratiisikurun sammalmattoa


Lampi 80 m alempana


Paratiisikurun vesipuotus


Alempi lampi ja hieman kieroja koivuja

Etusivu   1. päivä   2. päivä   3. päivä   5. päivä   6. päivä