Saariselkä 7/2003

Etusivu   1. päivä   3. päivä   4. päivä   5. päivä   6. päivä  GPS-jälki MML:n karttapaikan kartalla, © Maanmittauslaitos, lupa nro 427/MYY/03
Matka (GPS:n matkamittari) 19,6 km
Matka (GPS:n reittiloki) 18,8 km
Matka linnuntietä
Kiertämäjärvi - Anterinmukka
13,3 km
Aika taukoineen 7:18
Aika ilman taukoja (GPS:n mukaan) 5:02
Kokonaisnousu (GPS:n mukaan) 850 m

Teltan pakkaus ja muut aamutoimet veivät jonkin verran aikaa ja matkaan päästiin vasta kymmenen aikaan. Tarkoituksena oli kävellä Hirvaspäiden, Kuikkapään ja Rovapään huippujen kautta Anterinmukkaan vajaan 20 kilometrin päivämatka.

Kiertämäjärven päästä jatkuneen suon kiertäminen aiheutti alussa vähän lisämatkaa, mutta kahlaamokohta löytyi varsin helposti, eikä vettäkään ollut kuin nilkkoihin asti. Ennen avotunturiin nousua oli jonkin matkaa hienoa mäntykangasmetsää, mutta pian reitti vei jo aukealle. Peuranampumapään laki oli varsin kallioinen sisältäen paljon pieniä kumpareita. Vaikka tunturit kaukaa katsottuina näyttävätkin samanlaisilta, huomattiin niiden maastopohjat yllättävän vaihteleviksi.

Ruokataukoa oli kaavailtu Hirvaspäiden alapuolella olevaan puronotkoon, mutta nälkä tuli jo pari kilometriä aikaisemmin ja laelta löytyikin sopivat kalliolammet. Tänä päivänä meno oli hieman vaikeaa, ja ensimmäinen Hirvaspäistä annettiinkin olla rauhassa. Toinen Hirvaspää ja Kuikkapää tulivat toki huiputettua, ja Kuikkapään eteläreunan kalliojyrkänne kuvattua monestakin suunnasta.

Kuikkapäälle kivutessa nähtiin ukkospilvien kulkevan eteläisellä taivalla, ja niinpä myös Rovapään valloitus jäi tekemättä, kun avotunturista tuli kiire metsäiselle osuudelle. Oikeanpuoleinen kierto katsottiin lyhyemmäksi, mutta jälkeenpäin huomattiin, että vasemmanpuoleisella reitillä olisi voitu löytää Maalpurinojan kuuluisa vesiputous, joka jäi nyt seuraavaan kertaan. Saderintamat eivät onneksi yltäneet näin pohjoiseen ja Anterinmukkaan päästiinkin kuivina.

Anterinmukan autiotupa oli todella maineensa veroinen. 15-paikkaisen tuvan lavereilla oli pehmeät patjat, eikä uneenpääsyä tarvinnut paljon houkutella. Tuvalla oli myös sauna, mutta koska suunnitelmissa oli tulla takaisin seuraavaksikin yöksi, jätettiin saunominen siltä illalta. Tuvassa oli taas meidän lisäksemme kaksi retkeilijää ja lähistöllä muutama telttakunta.


Kahlaamo


"Satumetsää"


Peuranampumapään laelle


Lounas "maisemaravintolassa"


Hirvaspään ja Kuikkapään välimaastoa


Kuikkapään huipulla, taustalla ukkospilvet


Kuikkapään jyrkänne läheltä...


... ja kaukaa


Anterinmukan terassilla, taustalla Anterinjoen mutka


Tupa sisältäpäin

Etusivu   1. päivä   3. päivä   4. päivä   5. päivä   6. päivä