Saariselkä 7/2003

Etusivu   2. päivä   3. päivä   4. päivä   5. päivä   6. päivä  GPS-jälki MML:n karttapaikan kartalla, © Maanmittauslaitos, lupa nro 427/MYY/03
Matka (GPS:n matkamittari) 16,7 km
Matka (GPS:n reittiloki) 16,2 km
Matka linnuntietä
Raja-Jooseppi - Kiertämäjärvi
12,0 km
Aika taukoineen 4:20
Aika ilman taukoja (GPS:n mukaan) 3:51
Kokonaisnousu (GPS:n mukaan) 495 m

Aamulla bussiin Rovaniemellä ja puolen päivän jälkeen oltiin Ivalossa. Siellä parin tunnin tauko ennen kuin Murmanskin bussi lähti, joten syötiin lounas paikallisessa kahvilassa. Murmanskiin menevä "bussi" oli venäläinen n. 15 hengen auto, joka jättikin meidät Raja-Joosepin tullille klo 16.20.

Tuo bussin aikataulu aiheutti vähän ongelmia, kun vaeltamaan lähtö meni niin myöhään iltapäivään. Suunnitelmissa olikin vain 15 km polkumarssi Kiertämäjärven tuvalle Kiertämäojan vartta pitkin. Rinkkojen tarkkoja lähtöpainoja ei saatu punnittua, mutta suurinpiirtein kokonaispaino oli 40 kg, mukana ollut vaatetus oli melko kevyt. Ruokaa oli riittävästi, pussimuonien lisukkeena oli itse kuivattuja jauhelihoja yms.

Hieman ennen Alemman Kiertämäjärven laavua päästiin kosketuksiin villimmän luonnon kanssa, kun hirvi ui järven poikki ja nousi rantaan 50 m päästä. Valitettavasti uimari havaittiin niin myöhään, että kameraa ei ehditty saada toimintavalmiiksi. Laavulla todettiin polkumarssin jo vähän tympivän ja loppumatkasta päätettiinkin koukata Kiertämäpäiden kautta, jossa saatiin vähän esimakua tulevista nousuista. Huipulta ihailtiin Venäjän puolen tuntureita, jotka näyttivät paljon valkoisemmilta. Ilmeisesti jäkälää oli rajan toisella puolella enemmän, liekö poroja vähemmän...

Ja hyvissä ajoin ennen yhdeksää päästiin Kiertämäjärven autiotuvalle. Tuvalla oli jo muutama retkeilijä, ja kun laverilla oli tilaa vain viidelle, päätettiin yöpyä teltassa hyvän sään vallitessa.


Matka alkamassa Raja-Joosepista, taustalla venäläinen bussi


Kansallispuiston ulkopuolella myös taimikkoa


Lutto-joen sillalla


Ensimmäinen huippu valloitettu


Ja yöksi telttaan...

Etusivu   2. päivä   3. päivä   4. päivä   5. päivä   6. päivä