Kilpisjärvi-Halti-Kilpisjärvi Kalottireittiä 28.-30.6.2004

Mukana:

  Pekka Varis, 31 v, "kilpakuntoilija" (suunnistus, hiihtosuunnistus), Rovaniemi/Jyväskylä
  Antti Ekonoja, 23 v, suunnistaja, Pello/Jyväskylä

GPS:n antamaa dataa reissusta: mm. reitti kartalla ja korkeusprofiili

Suunnitelma

Suunnitelmana oli käväistä Haltilla Kilpisjärven liikunnallisen juhannuksen jälkeen, Jalkapallon EM-kisojen välipäivät antoivat aikatauluksi maanantai-keskiviikko. Alkuperäinen suunnitelma oli vaeltaa maanantaina 30 km Meekolle, käydä tiistaina 40 km reissu Haltilla ilman rinkkoja ja tulla keskiviikkona Meekolta takaisin. Antille kyseessä oli ensimmäinen useampipäiväinen vaellus, itselläni oli kokemuksena edellisvuotinen 6 päivää Saariselällä.

Kulkeminen tehtiin Kalottireittiä pitkin, koska aikataulu ei oikein antanut varaa kiertelyihin... eikä kumpikaan ollut Kalottireittiä ennen taivaltanutkaan. Nimi tosin Haltin kirjassa oli jo 10 vuoden takaa, kun toukokuun hiihtoleirillä tuli hankikeleillä Suomen huipulle hiihdettyä.

Kuvia

1 Lähtö

Maanantaiaamuna päästiin matkaan hyvässä kelissä, pilvipoutaa ja n. 12 astetta lämmintä. Auringonpaistetta olisi toki kaivannut, mutta vähänpä tiedettiin vielä tulevista keleistä...

2 Sillalla

Reitin varrella oli neljä siltaa, joten kahlaamiseen ei ollut tarvetta. Tosin osa pienmmistäkin puroista tulvi sen verran, että kenkien Gore-Texin kestävyys tuli testattua...

3 Saarijärvi

Vielä tässä vaiheessa oli tarkoitus kävellä maanantaina vain 30 km (Meekolle), joten lounas syötiin jo 12 km kohdalla Saarijärven tuvassa...

4 Nummea

Heti Saarijärven jälkeen maasto oli jonkin verran kivikkoisempaa, mutta muuttui nousussa taas helppokulkuiseksi nummeksi. Duolljehuhpujen satulassa oli myös reitin ensimmäiset lumiset kohdat.

Soneran GSM-verkko loppui vähän ennen Duolljehuhpujen satulaa. Seuraavan kerran kenttää oli n. kilometri ennen Haltin huippua.

5 Alamäessä

Taustalla Kuonarjoki, jonka ylityksessä joutui vähän katselemaan...

6 Ylitys

...yli pääsi kuitenkin kävelemällä...

7 Hyppy

...ja jossain kohtaa hyppäämällä

8 Tupa

Pieni tauko Kuonarjoen tuvalla. Tässä vaiheessa kulku oli sen verran hyvä, että Antti vitsaili Haltille asti menosta jo maanantain puolella. Sen verran suunnitelmaa muutettiinkin, että päätettiin kävellä 40 km Pitsusjärvelle asti ja tiistaina Haltille ja takaisin Kuonarjoelle. Näin keskiviikolle jäi vain 20 km matka.

Tähän vaikutti myös vastaantulijoiden jutut Haltin rinteiden lumisuudesta ja tulvista...

9 Kulkee

Välillä Kuonarjoki-Meeko polku oli todella helppokulkuinen.

10 Näkyvissä

Meekoa lähestyttäessä Haltikin alkoi jo näkyä...

11 Saivaara

"Pakollinen" kuva Saivaarasta

12 Iltapesu

Meekon varaustuvan portailla pieni tauko, ja sitten viimeiselle etapille...

13 Suomen suurin

Toinen "pakollinen" kuva Pitsuskönkäästä.

14 Maisema

Meeko-Pitsusjärvi - väli olikin allekirjoittaneen osalta melko hiljaista, olihan lounaan jälkeen jo kolmas kymppi menossa. Antilla sen sijaan tuntui kulkevan ja ilta-aurinkokin paistoi välillä. Putoksen kohdalta "jaksoin" kuitenkin ottaa sivun ylälaidassa olevan panoraamakuvan...

15 "Perusleiri"

Lopulta päästiin Pitsusjärvelle iltakymmenen aikoihin. Tuvan vierestä varsinainen Kalottireitti erosi kohti Somasjärveä.

16 Iltapala

Muut vaeltajat nukkuivat tuvassa jo, joten päätettiin kaivaa ruokavarastosta kaikkein nopein sapuska, ja syödä terassilla. Ensimmäistä kertaa kokeiltu Reiterin pussimuona-annos oli ainakin 40 km kävelyn jälkeen ihan liian pieni :(

17 Sadetta

Tiistai valkenikin sitten vähän ikävämmässä kelissä. +4 astetta, kova tuuli ja sadetta. Drymaxit päälle, pikkureput mukaan ja kohti Haltia, Haltijärvelle asti reitti oli edelleen hyväkulkuinen.

18 Lunta

Itse Haltitunturin rinne olikin sitten jo vähän hankalampaa, noin puolet matkasta lunta ja lumettomatkin alueet kivikkoa. Pahoja tulvia ei onneksi ollut ja lumikin oli aika kantavaa. Mutta tuuli vain yltyi...

19 Suomen huipulla

Huipulla tuulee... ja sataa, lämpötila +1. Näkyvyys muutamia kymmeniä metrejä.

20 Kirja

Jääpuikot roikkuvat kirjakaapista. Vaikka kylmää olikin, tuli kaikki sade kuitenkin vetenä.

21 Tauko

Paluu "perusleiriin" sujui helpommin, lumessa pystyi ikään kuin laskettelemaan alas. Lounastauko Pitsusjärvellä ja iltapäivän urakkana paluu Kuonarjoelle.

22 Kivikko

Ennen Meekoa oli matkan pahin kivikko. Noin puolen kilometrin matkan joutui kulkemaan märällä kelillä kieli keskellä suuta.

23 Karua

Vaeltaminen taisi mennä vähän urheilun puolelle... takaisin tulo samaa reittä ei kovinkaan innostavaa ollut. Tosin tuolla kelillä ei maisemia olisi nähnyt muutenkaan.

24 Lämmin tupa

Omalla kohdallani reissun kohokohta oli saapuminen Kuonarjoen lämpimään tupaan. +1 - +5 asteen vesisateessa kävellyn 40 km jälkeen tajusin ettei sinä iltana tarvinnut mennä enää ulos, Antilla oli tiskivuoro :)

25 Välikeli

Keskiviikko oli säiden puolesta maanantain ja tiistain välimaastossa. Ihan koko aikaa ei satanut ja lämmintäkin oli lähes 10 astetta...

26 Loppu häämöttää

Viimeisen päivän 20 km oli leppoisa matka...

27 Reitti


Kuvien paikat kartalla
Vaellusten etusivu